Gespreide herhaling: het succes achter flashcards
Waarom is herhalen belangrijk?
De grootste boosdoener bij het vergeten van bepaalde leerstof is de tijd. Naarmate de tijd verstrijkt, vergeet je meer. Herhaling is belangrijk om te voorkomen dat je die leerstof vergeet.
De vergeetcurve
Vergeten doorheen de tijd is volledig normaal, dat komt namelijk door de vergeetcurve. Het is een grafiek die aantoont hoe snel je iets vergeet. Ebbinghaus, een Duitse psycholoog en de grondlegger van de vergeetcurve, leverde wetenschappelijk bewijs dat je doorheen de tijd meer vergeet.
Het probleem bij het leren van iets nieuws, is dat er vaak slechts eenmalig de stof geleerd wordt. Op deze manier wordt de leerstof opgeslagen in het kortetermijngeheugen, waardoor je – zoals de vergeetcurve impliceert – de nieuwe stof snel vergeet. De sleutel om nieuwe leerstof in jouw langetermijngeheugen te krijgen is: herhalen.
Ebbinghaus concludeerde dat je 20 minuten na het studeren van een onderwerp, nog maar 60% ervan weet. Na een uur is dit nog maar slechts 45% en na 6 dagen nog maar 20%.
Na 20 minuten weet je nog maar 60% van wat je net geleerd hebt.
Als je leerstof herhaalt, zorg je ervoor dat je de lesstof minder snel vergeet én langer onthoudt. Maar hoe herhaal je het beste? Dat leer je in de volgende sectie.
Hoe herhaal je leerstof het beste?
Gespreid leren
Nog voor we aan het herhalen zijn, is het reeds voordelig om gespreid te leren. Op die manier hebben je hersenen tijd om de informatie te verwerken. Voldoende pauze is dus écht belangrijk.
Gespreid herhalen
Heb je de leerstof voor de eerste keer geleerd? Dan is het tijd voor herhaling, gespreide herhaling. Gespreid herhalen is een efficiënte, maar ook effectieve manier om lesstof te herhalen. Gespreid herhalen (ook wel spaced repetition genoemd) is een herhalingstechniek waarbij nieuwe of moeilijkere concepten frequent herhaald worden en concepten die je al beter beheerst minder frequent aan bod komen.
Hoe pas je gespreide herhaling toe?
Het Leitner systeem
Flitskaart
Een flitskaart (ook wel flashcard genoemd) is een kaartje waar op de ene zijde een vraag staat en de andere zijde het antwoord. Een flitskaart kan gebruikt worden als hulpmiddel tijdens het leren.
- Groep 1 herhaal je elke dag, hierin zitten nieuwe of moeilijke vragen, die je best zoveel mogelijk oefent.
- Groep 2 oefen je om de 2 dagen, deze groep bevat niet de moeilijkste vragen, maar vaak ook niet de makkelijkste.
- Groep 3 oefen je om de 3 dagen, in dit bakje zitten de vragen die je reeds vrij goed kan.
Heb je een vraag juist? Dan mag je deze flitskaart in het volgende bakje leggen. Heb je een vraag fout, dan leg de flitskaart in de vorige groep zoals je kan zien op de illustratie.
Tips
- Stop niet direct al de vragen in bak 1, beperk het aantal vragen in een bakje. Afhankelijk van de leerstof is een maximum tussen de 10 en 30 aangeraden.
- Zorg dat bak 1 altijd minstens 10 vragen bevat, had je er de vorige dag veel juist? Vul ze dan aan met nieuwe lesstof.
- Je kan gerust meerdere bakjes gebruiken in dit systeem, zoek wat voor jou het beste werkt.
- Heb je een vraag juist uit bakje 3, dan ken je deze vraag voldoende en is de kans dat je hem vergeet klein. Je kan ervoor kiezen om de flitskaart uit het systeem te halen.
- Om de hoeveel dagen (of eventueel uren) je de groepjes herhaalt, mag je volledig zelf bepalen, hierboven werd louter een veelgebruikt voorbeeld aangehaald.
Samenvatting (of herhaling 😉 )
Pas herhalen nadat je eigenlijk al alles bent vergeten? Dat is jammer, want dan moet je eigenlijk terug vanaf het begin beginnen. Iets direct herhalen is dan weer te snel, hierdoor krijgen je hersenen onvoldoende tijd om de nieuwe informatie te verwerken en op te slaan.
Gespreide herhaling biedt hiervoor een oplossing door nieuwe of moeilijke concepten frequenter te herhalen dan concepten die je reeds beheerst.
Via flashcards en het Leitner systeem kan je de methodiek van het gespreid herhalen perfect toepassen.
Omdat herhaling zo cruciaal is besloten we het systeem van Leitner te bouwen in de applicatie van Wijsr. Oefeningen waarmee je het moeilijk hebt, komen snel terug. Oefeningen die je al helemaal beheerst, komen sporadisch nog eens aan bod.
Oefen de tafel van 17 met Wijsr
Tafel van 17 oefenen was nog nooit zo leuk! Oefen de tafel van 17 met Wijsr en word een echte tafelkampioen. Op niveau Bij Wijsr
Analoge klok: Leer en oefen de klok in 2 stappen met Wijsr
Analoge klok oefenen was nog nooit zo leuk! Oefen de analoge klok met Wijsr en word een echte klokkenkenner Start met oefenen! Op niveau Bij
Elke maand een leuke blog ontvangen?
Met op “Ja graag!” te klikken stem je in met de privacy policy en ga je ermee akkoord dat je de nieuwsbrief van Wijsr wilt ontvangen.