Automatus

10 Tips om jouw ouderbetrokkenheid te vergroten

Wat is ouderbetrokkenheid?

Ouderbetrokkenheid is de betrokkenheid van ouders bij de school en opvoeding van hun kind. Concreet wordt hiermee elke vorm van interesse, ondersteuning en bezorgdheid bedoeld.

Waarom is ouderbetrokkenheid belangrijk?

Verschillende studies vonden een positieve correlatie tussen ouderbetrokkenheid en de resultaten op school. Kinderen van ouders die sterk betrokken waren, haalden betere cijfers. [bron]
 
Natuurlijk biedt betrokkenheid geen garantie, maar binnen Wijsr geloven we er wel sterk in. Wijsr is een sterk onderbouwd oefenplatform, maar we hebben ook jouw hulp nodig om een mooie leerwinst te realiseren.
 
Hieronder vind je enkele do’s & don’ts, oftewel dingen die je kan doen om je betrokkenheid (en mogelijks de resultaten) te verhogen en handelingen die je beter vermijdt.
 
Samen kunnen we zo zeker je kind meer doen leren 💪

Zeker doen

1 - Lees samen

Samen lezen is een ideaal moment om zowel aan de leesvaardigheid van je kind te werken als een diepgaander gesprek te voeren. Onderzoek toonde aan dat kinderen beter praten over minder leuke onderwerpen als er geen oogcontact is, bijvoorbeeld tijdens een wandeling of autorit, maar ook als je naast elkaar zit bij het lezen.

2 - Geef ondersteuning bij het huiswerk

Door jouw kind te ondersteunen tijdens het maken van zijn of haar huiswerk, toon je aan jouw kind dat je het maken van huiswerk belangrijk vindt. Doordat jij interesse toont in het huiswerk, ontwikkelt jouw kind ook een verhoogde interesse en dat heeft een positief effect op zijn of haar motivatie.

Ondersteunen betekent natuurlijk niet dat je het huiswerk volledig moet maken in de plaats van jouw kind. Huiswerk is erg belangrijk om bepaalde concepten in te kunnen oefenen.

Verschillende studies vonden een positieve correlatie tussen ouderbetrokkenheid en de resultaten op school.

3 - Hecht belang aan het leren van je kind

Als jij het niet belangrijk vindt, waarom zou je kind het dan belangrijk vinden? Natuurlijk vind je het als ouder belangrijk dat je kind het goed doet op school. Het goed doen van jouw kind op school is echter het resultaat van vele kleine inspanningen zoals het maken van huiswerk. Probeer belang te hechten aan elk van deze kleine stapjes in het leerproces.

4 - Praat met je kind

Vraag je al aan je kind hoe het was op school? Super! De kans is echter wel groot dat het antwoord ‘goed’ was. Hieronder vind je enkele leuke tips en vragen die helpen om beter betrokken te geraken bij wat er gebeurd is op school.

 

Tips

  • Vraag niet teveel vragen, want dan lijkt het een verhoor
  • Praat zelf over je eigen dag, wat je leuk vond, wat je minder leuk vond en wat je hebt geleerd.  
  • Hou het kort en luchtig

Vragen

  • Wat heb je bijgeleerd vandaag?
  • Wat vond je minder leuk?
  • Wat was het leukste dat je gedaan hebt vandaag?
  • Hoeveel energie heb je nog?
  • Met wie heb je gespeeld vandaag?

Dankzij deze vragen zal je kind sneller met jou delen als het minder goed gaat en leer jij beter wat er omgaat in je kind.

5 - Moedig actief leren aan

Actief leren gaat over het actief op zoek gaan naar bijvoorbeeld oplossingen voor problemen. Je kind wilt vanuit zichzelf iets bijleren en dat is super. Doe je best om je kind hierbij te ondersteunen en moedig zulke ontdekkingstochten zeker aan!

Leren is een teamsport

6 - Wees een rolmodel

Praten over je eigen dag en gevoelens waar je kind bij is, klinkt misschien vreemd, maar ook op deze manier kan je een goed rolmodel zijn voor je kind.

7 - Geef je kind inspraak

Niets zo demotivered als kind, als je helemaal geen invloed hebt in wanneer je bijvoorbeeld iets mag doen. Geef je kind dus voldoende inspraak en neem soms samen een beslissing.

“Ga je die taak voor of na het avondeten maken?”

Hiermee geef je je kind niet alleen inspraak, maar stimuleer je ook de ontwikkeling van een verantwoordelijkheidsgevoel.

8 - Zorg voor voldoende nachtrust

Nachtrust is misschien wel de makkelijkste manier hoe je een positieve invloed kan hebben op het leren van je kind. Niet alleen zorgt een goede nachtrust ervoor dat je kind fris en fruitig in de les zit, maar in de nacht zelf vindt een belangrijke verwerking van informatie plaats.

Beter niet

9 - Benadruk niet alleen de resultaten

Ja, resultaten zijn belangrijk en worden jammer genoeg vaak nog als maatstaf gebruikt in de klas, maar de resultaten van jouw kind zijn niet alles. Focus zeker voldoende op de geleverde inspanning  en kijk samen met je kind wat jullie kunnen doen om de volgende keer betere resultaten te behalen. 

10 - Neem niet hun volledige planning over

Als je een volledige planning maakt voor jouw kind, ben je natuurlijk erg betrokken met het schoolgebeuren van jouw kind en dat is super. Maar ben je op die manier wel betrokken bij je kind zelf? 

Jouw zoon of dochter ziet sommige dingen misschien anders en kan zich mogelijks niet helemaal begrepen voelen bij het zien van jouw planning. Samen een planning maken stimuleert niet alleen de betrokkenheid tussen jezelf en je kind, maar ook tussen jouw kind en zijn schoolwerk: een win-win-situatie dus.

Elke maand een leuke blog ontvangen?

Met op “Ja graag!” te klikken stem je in met de privacy policy en ga je ermee akkoord dat je de nieuwsbrief van Wijsr wilt ontvangen.

Deel deze blog