Rekenangst: over de angst voor cijfers

Is je kind gespannen bij een rekentoets? Stelt je kind rekenhuiswerk eeuwig uit? Dan heeft je kind misschien wel angst voor het rekenen, oftewel rekenangst. Rekenen, of wiskunde, is nochtans wel een belangrijke vaardigheid. Wat rekenangst juist is, wat de mogelijke oorzaken en wat de gevolgen kunnen zijn lees je hier.
 

Wat is rekenangst?

Rekenangst is de angst of spanning die je ervaart wanneer je met rekenen geconfronteerd wordt. Rekenangst wordt ook wel wiskunde angst of rekenfobie genoemd. Deze wiskunde angst is meer dan alleen bang zijn van rekenopdrachten, maar kan zich ook weerspiegelen in het dagelijkse leven. 
Rekenangst wordt vaak in verband gebracht met een slechte wiskunde aanleg. Deze wiskundige aanleg wordt vaak beschouwd als een vaststaand feit, iets dat bepaalt of je al dan niet goed kan rekenen.
60 procent van de kinderen toont tekenen van rekenangst.
OESO, 2013
Rekenangst is een veel voorkomend probleem bij kinderen en volwassenen. In een onderzoek, uitgevoerd door het Program for International Student Assessment (PISA), vertoonde 60 procent van de kinderen tekenen van rekenangst. 30 procent van de leerlingen werd zelfs nerveus tijdens het oplossen van rekenoefeningen.

Wat zijn de oorzaken van rekenangst?

Rekenfobie heeft vaak niet één oorzaak en ontstaat vaak door een combinatie van redenen. De drie onderstaande redenen worden vaak als de oorzaken van rekenangst beschouwd.

Stress

Situaties waarbij je kind onder druk staat, zoals toetsen of huiswerk. Hierbij is er de angst om beoordeeld te worden

Falen

Onaangename ervaringen met rekenen door bijvoorbeeld een slecht cijfer of klassikaal een fout gemaakt te hebben.

MYTHE
Rekenkunde is een aangeboren vaardigheid

Vooroordelen

Vooroordelen hebben ook een grote invloed op mogelijke rekenangst, bijvoorbeeld dat iemand zijn wiskunde aanleg waarschijnlijk sterk beinvloed wordt door zijn afkomst of geslacht. Ken je nog van vroeger de uitspraak: jongens zijn beter in rekenen en meisjes beter in taal?  

Ontdek meer over de invloed van vooroordelen op onze blog over het Pygmalion effect.

Mogelijke gevolgen van rekenangst

Angst voor rekenen is niet per se gerelateerd aan de schoolprestaties, maar het is wel geweten dat de stress die hierbij gepaard gaat, een invloed kan hebben op de resultaten. Zo vond de wetenschap dat deze stress zorgen dat de hersenen minder ruimte vrij hadden voor het werkelijk oplossen van de oefeningen.

Bijkomend zorgt rekenangst er meestal voor dat alles wat gerelateerd is aan rekenen, ontweken wordt. Hierdoor ontstaat er een vicieuze cirkel die de rekenangst, ten onrechte, versterkt. Door het ontwijken van rekenen, wordt er minder geoefend. Door minder te oefenen, beheers je de rekenvaardigheid minder goed en presteer je slechter op taken en toetsen. Hierdoor neemt de rekenangst toe en het geloof in eigen kunnen bij je kind af.

Rekenangst kan niet alleen invloed hebben op de wiskunde resultaten van je kind tijdens zijn schoolcarriere, maar ook in zijn toekomstig leven. Zo werd er ontdekt dat volwassenen met rekenangst minder snel solliciteren voor bepaalde banen en promoties.

Gelukkig kan je bepaalde handelingen of tactieken gebruiken om rekenangst te verminderen of zelfs te overwinnen. Deze vind je in onderstaande blog.

Schrijf je snel in en ontvang al onze blogs in je e-mail!

Met op “Wijsr Worden” te klikken stem je in met de privacy policy en ga je ermee akkoord dat je de nieuwsbrief van Wijsr wilt ontvangen.

Deel deze blog via je favoriete medium!