Analoge klok oefenen was nog nooit zo leuk!

Oefen de analoge klok met Wijsr en word een echte klokkenkenner

Op niveau

Bij Wijsr krijgt je kind oefeningen op niveau. We proberen telkens een oefening te kiezen die voldoende uitdagend is, maar niet té moeilijk. Op die manier blijft je kind gemotiveerd en gaat hij goed vooruit. 

Zorgeloos opvolgen

Via een wekelijkske update volg je de voortgang van je kind. Je ziet het welke tafels hij al goed kan en aan welke tafels er nog gewerkt worden.

Ontwikkeld met onderwijs experten

Wijsr werd ontwikkeld samen met onderwijs experten. 

De analoge klok leren lezen

De analoge klok geeft de tijd weer met behulp van cijfers en wijzers.

Voordat je met je kind begint te oefenen met kloklezen, is het van belang om te checken of je kind voldoet aan de basisvoorwaarden voor kloklezen. Blijkt dit nog niet op punt te staan, is het aangewezen om eerst hieraan te oefenen. Dit verkleint de kans op falen en voorkomt frustratie. (link blog)

Volgende basisvoorwaarden helpen je kind om tot kloklezen te komen:

  • cijfers 1 tot en met 12 herkennen en benoemen
  • de tafel van 5 beheersen (kunnen tellen in sprongen van 5) 
  • weten wat ‘met de klok mee’ betekent (werkrichting)
  • een cirkel in helften en kwarten kunnen verdelen 
  • termen als voor, na, over, half, kwart kennen en kunnen benoemen
  • het verschil tussen groot en klein kennen

Als je kind bovenstaande basisvoorwaarden bezit, kan je beginnen aan het leerproces van het kloklezen.

Stap 1: wijzers leren lezen

In de eerste stap leren we kennis maken met de wijzers van de klok. Er bevinden zich 2 verschillende wijzers in de klok, de grote en de kleine wijzer, maar ze dienen op een andere manier afgelezen te worden. Dit kan voor je kind best ingewikkeld zijn. Daarom leren we de wijzers apart aan. We beginnen met het aanleren van de kleine wijzer, vooraleer we de grote wijzer gaan introduceren.

Kleine wijzer leren lezen

De kleine wijzer geeft de uren aan. In principe kan je met enkel de kleine wijzer de tijd redelijk precies inschatten. Oefen met je kind de uren, laat hem/haar enkel naar de kleine wijzer kijken. Probeer onderstaande oefeningen. Gaat dit goed? Dan kunnen we overgaan naar het aanleren van de grote wijzer.

 

Grote wijzer leren lezen

De grote wijzer geeft de minuten aan. Als de klok tikt, gaat de grote wijzer sneller dan de kleine wijzer. Elke minuut schuift de grote wijzer een plaats op. Het aanleren van de grote wijzer bouwen we stapsgewijs op.

Kloklezen hele uren

Om de stap tussen het aanleren van de grote en kleine wijzer zo klein mogelijk te houden, starten we met het aanleren van de uren met de grote wijzer erbij. Als het een uur is, staat de grote wijzer altijd op 12. Probeer onderstaande oefeningen. 

Kloklezen halve uren

Vervolgens ga je aan de slag met je kind met halve uren. Laat zien dat de klok kan opgedeeld worden in twee gelijke delen, die door 12 en 6 gaan. Toon je kind wat er met kleine wijzer gebeurd, als de grote wijzer zich verplaatst. De kleine wijzer gaat precies tussen twee getallen (uren) instaan. Oefen de halve uren hieronder, totdat je kind begrijpt hoe je de halve uren benoemt. 

Kloklezen kwartieren

Om gestructureerd te werk te gaan, oefenen we met de klok mee. Begin met het oefenen van het eerste kwartier en bouw dit rustig op. Wanneer een bepaald kwartier is beheerst, kan worden overgegaan naar een volgend kwartier. De klok die we hiervoor gebruiken is opgedeeld in 4 kwarten met elk hun eigen kleur, zoals onderaan getoond. Ook hier laat je de splitsing door 9 en 3 aan je kind zien.

Kloklezen minuten

Laat je kind alle stippen op de klok tellen en tot de conclusie komen dat een uur 60 minuten bevat. Leg uit dat de cijfertjes de uren aangeven en dat je deze met 5 moet vermenigvuldigen om tot minuten te komen. Veel oefenplezier!

Analoge klok

  • geeft tijd weer met behulp van cijfers en wijzers
  • cijfers 1 tot en met 12 geven de uren van de dag aan (dus geven 2 keer per dag hetzelfde tijdstip aan)
  • de kleine wijzer geeft de uren aan 
  • de grote wijzer geeft de minuten aan

Stap 2: Oefenen

Oefen de klok rond

Zijn de functies van de kleine en grote wijzer duidelijk? Werden de halve uren en kwartieren uitgebreid geoefend. Dan oefen je met je kind ‘de klok rond’.  Door een heel uur als begin en eindpunt te zien, wordt het logischer voor je kind. Indien je kind hier vlot mee weg is, gaan we over naar alle tijden door elkaar te oefenen.

Oefen de tijden van de klok door elkaar

Lukt het je kind om alle tijden ‘de klok rond’ te benoemen? Dan gaan we de tijden door elkaar oefenen. Zo wordt je kind een echte klokkenkenner! Druk dus snel op onderstaande knop & oefenen maar!

Analoge klok oefenen

Veelgestelde vragen

Waarom is kloklezen belangrijk?

Kloklezen is van belang voor heel het latere leven van je kind. Denk maar aan afspraken, duur van activiteiten, enzovoort. Het kunnen lezen van de klok is dan ook van essentieel belang.

Op welke leeftijd leer je kloklezen?

Het analoge kloklezen wordt vanaf het derde leerjaar aangeleerd in de Vlaamse scholen. In de kleuterklas wordt er reeds gewerkt aan tijdsbesef.

Hoe leer ik mijn kind kloklezen?

De beste manier om je kind te leren kloklezen, is door te oefenen. De analoge klok leren is vaak moeilijk in het begin, probeer daarom zeker te beginnen met bovenstaande stappen om gestructureerd te werk te gaan. Op deze manier voorkom je dat je kind gedemotiveerd geraakt.

Waarom oefenen met Wijsr?

Bij Wijsr ontvang je als ouder elke week een rapport over de prestaties van je kind. Zo zie je snel of je zoon of dochter de analoge klok al goed en snel genoeg kan.