Automatus

Tafel van 7

Het getal 7 komt vaker voor in ons leven dan je denkt. Denk maar aan het aantal dagen in een week, of de verschillende kleuren in een regenboog. Voor velen is het getal 7 ook een geluksgetal. Op deze pagina kan je de tafel van 7 leren en oefenen. Veel succes!

Tafel van 7 leren

De tafel van 7 is wel één van de moeilijkste tafels om te leren, dat komt vooral omdat er weinig structuur in zit. Toch is het ook belangrijk dat je deze tafel goed beheerst, want je hebt hem net zo hard nodig in de toekomst als de andere tafels.

Volg onderstaand stappenplan en leer de tafel van 7 in 4 stappen

Het concept van de tafels nog niet onder de knie? 

Ga dan samen met boer Jef op avontuur en maak kennis met maaltafels. 

Tafel van 7
1 x 7 = 7
2 x 7 = 14
3 x 7 = 21
4 x 7 = 28
5 x 7 = 35
6 x 7 = 42
7 x 7 = 49
8 x 7 = 56
9 x 7 = 63
10 x 7 = 70

Stap 1: Memoriseer

In de eerste stap is het belangrijk dat je kennis maakt met de tafel van 7. Bestudeer de tafelkaart en zeg elke rij hardop.

Eén keer zeven is zeven

Twee keer zeven is veertien

 

Super gedaan! Je mag naar de volgende stap.

TIP

Tafel van 7 oefenen met Automatus

De tafel van 7 en allerlei andere oefeningen, samen verpakt in één leuke app. Werk samen met je klasgenoten om de oefenlanden van Automatus te veroveren.

Stap 2: Schrijven

Schrijven zorgt ervoor dat je langer stilstaat bij hetgeen je bezig bent. In deze stap is het de bedoeling dat je zelf een tafelkaart maakt op papier. Gebruik de tafelkaart uit stap 1 om over te schrijven.

Speltip: Dobbelen

Pak twee dobbelstenen en werp hiermee. Tel vervolgens het aantal ogen op en vermenigvuldig deze met 7. Stel dat je 2 en 4 gooit, dan doe je 6 x 7. Roep vervolgens zo snel mogelijk het juiste antwoord. Dobbelen maar!

7

1 x 7

7

2 x 7

14

3 x 7

21

4 x 7

28

5 x 7

35

6 x 7

42

7 x 7

49

8 x 7

56

9 x 7

63

10 x 7

70

Stap 3: Leer

Vertrek bij deze tabel van boven naar onder. Zet je muis of vinger op de “7” bovenaan de tabel. Probeer in je hoofd (of hardop) het antwoord op de maaltafel te bedenken.  

Stap 4: Oefenen, oefenen & oefenen

Maaltafels moet je oefenen tot je ze bijna automatisch kan. Dat betekent dat je direct het antwoord weet en wordt ook wel automatiseren genoemd. Enkel het juiste antwoord weten is dus niet voldoende, de snelheid waarin je dit kan is dus ook belangrijk. Voor Stap 4 raden we een digitale tool aan die ook rekening houdt met de snelheid.

Wist je dat

Het getal 7 komt enkel in de uitkomst voor bij 1 keer 7 en 10 keer 7. Dus zolang er geen 1 keer of 10 keer in de vraag staat, kan er geen 7 in de uitkomst zitten.

Tafel van 7 oefenen

Hieronder vind je enkele leuke, maar uitdagende oefeningen. Op die manier kan je al goed gewend geraken aan de tafel van 7. Daarna is het belangrijk om met de app van Wijsr aan je snelheid te werken.

Oefeningen

Oefening 1

Je weet dat een week 7 dagen heeft. Als je twee weken op vakantie gaat, hoeveel dagen ga je dan op vakantie?

Oefening 2
Boer Jef heeft 7 appelbomen. Elke appelboom heeft 3 appels. Hoeveel appels heeft Boer Jef?
Oefening 3

Marie heeft 7 snoepjes. Sofie heeft 7 keer zoveel snoepjes. Hoeveel snoepjes heeft Sofie?

Oefening 4

Bart wilt weten hoeveel dagen vakantie hij heeft in de zomer. Hij weet dat de zomervakantie bestaat uit 8 weken en 6 dagen. Hoeveel dagen duurt dan de zomervakantie?

Oefening 5

Joren gaat winkelen en krijgt 45 muntjes mee van zijn mama. Zijn mama heeft gevraagd om zoveel mogelijk blikjes melk mee te nemen van de supermarkt. In de winkel ziet Joren dat een blikje melk 7 muntjes kost. Hoeveel blikjes melk kan hij kopen? Hoeveel muntjes heeft hij nog over?

Oplossingen

Oefening 1: 2 x 7 = 14. Als je twee weken op vakantie gaat, dan ga je 14 dagen op vakantie.

Oefening 2: 7 x 3 = 3 x 7 = 21. Boer Jef heeft 21 appels.

Oefening 3: 7 x 7 = 49. Sofie heeft 49 snoepjes.

Oefening 4: 8 x 7 = 56. 56 + 6 = 62. De zomervakantie heeft 62 dagen.

Oefening 5: Tel telkens 7 erbij. 6 x 7 = 42. 7 x 7 = 49. Joren heeft 45 muntjes en kan dus 6 blikjes melk kopen. 45 – 42 = 3. Joren heeft nog 3 muntjes over om terug te geven aan zijn mama.

Hoeveel had jij er juist? Ondertussen heb je al kennis gemaakt met de tafel van 7 en al oefeningen gemaakt. Super goed gedaan! Bij Wijsr hebben we een app gemaakt waar je op een leuke manier kan blijven oefenen. Probeer het snel uit.

TIP

Oefen de tafel van 7 met Automatus

Probeer Automatus 30 dagen volledig gratis.

Trucje

Een numeriek klavier is een toetsenbord met alle cijfers van 0 tot 9. Als je het laatste getal van de tafel van 7 neemt, dan krijg je een numeriek klavier zoals je kan hieronder kan zien. Begin linksbovenaan met 1 x 7. 

Vervolgens ga je een vakje naar beneden en doe je 2 x 7. Na het derde vakje ga je naar de tweede kolom, daar doe je 4 x 7. Zo vul je de 9 kleine vakjes in. 

Als laatste vul je het brede vakje onderaan in met 10 x 7. Als je nu van onder naar boven begint te tellen, zie je als laatste getal 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 en 9 net zoals het numeriek klavier op een toetsenbord. Grappig hé.

7 28 49
14 35 56
21 42 63
70

Downloads

Veelgestelde vragen

Wat is de tafel van 7?

Bij de tafel van 7 vermenigvuldig je een getal, meestal de getallen 1 tot en met 10, met het getal 7. Het is dus een herhaalde optelling van het getal 7. Hoe vaak je 7 moet optellen wordt bepaald door de vermenigvuldiger, het eerste getal in de vermenigvuldiging.  

Hoe kan je het beste de tafel van 7 leren?

De beste manier om tafels te leren, is door te oefenen. De maaltafel van 7 is wel vaak moeilijk in het begin, probeer daarom zeker te beginnen met het stappenplan vooraleer te beginnen met oefenen. Op deze manier voorkom je dat je kind gedemotiveerd geraakt.

Hoe snel moet je de tafel van 7 kunnen?

Net zoals de bij de andere tafels, moet je bijna direct het antwoord weten. Je moet toch proberen om elke 3 seconden te antwoorden. Deze snelheid is belangrijk voor als je de tafels moet gebruiken bij toekomstige oefeningen. Om de snelheid van je tafels goed te trainen kan je gebruik maken van leuke digitale apps zoals Wijsr.

Hoe kan je testen of je de tafel van 7 beheerst?

Bij Wijsr ontvang je als ouder elke week een rapport over de prestaties van je kind. Zo zie je snel of je zoon of dochter de tafel van 7 al goed en snel genoeg kan.