Automatus

Tafel van 1

De tafel van 1 is een op zich een makkelijke maaltafel. Maar de moeilijkheid schuilt zich in deze eenvoud. 

Ontdek waar de moeilijkheid van deze tafel schuilt, leer enkele handige tips en dan vooral oefenen Want tafels leer je door te oefenen.

tafel-van-1.png

Het concept van de tafels nog niet onder de knie? 

Ga dan samen met boer Jef op avontuur en maak kennis met maaltafels. 

Herhaalde optelling zonder herhaling

Maaltafels zijn eigenlijk een eenvoudigere schrijfwijze voor herhaalde optelling. Denk maar aan 3 x 2 = 2 + 2 + 2. Ook bij de tafel van 1 is er sprake van herhaalde optelling, denk maar aan 4 x 1 = 1 + 1 + 1 + 1. 

Maar als 1 x 4 gevraagd wordt, dan is er niet meer sprake van herhaling. Zulke tafels kunnen dus soms als moeilijker ervaren worden. Terwijl de oplossing natuurlijk best eenvoudig is.

Tip 1: Omkeerstrategie

Dankzij de omkeerstrategie kan je van bijvoorbeeld 1 x 4 toch een herhaalde optelling maken.
1 x 4 = 4 x 1 en 4 x 1 kan je ook schrijven als 1 + 1 + 1 + 1.

Tafel van 1 leren in 3 stappen

Leer de tafel in enkele korte stappen.

Tafel van 1
1 x 1 = 1
2 x 1 = 2
3 x 1 = 3
4 x 1 = 4
5 x 1 = 5
6 x 1 = 6
7 x 1 = 7
8 x 1 = 8
9 x 1 = 9
10 x 1 = 10

Stap 1: Memoriseer

Pak een blad papier en schrijf elke tafel op. 

Zeg nu elke rij luidop op. 

Eén keer één is één

Twee keer één is twee

 

Super gedaan! Je mag naar de volgende stap.

Tip 2: Afdekstrategie

Bij de tafel van 1 mag je eigenlijk de maaltafel ‘afdekken’ want de oplossing is gelijk aan de vermenigvuldiger. Let wel op, deze tip geldt enkel voor de tafel van 1. Indien deze strategie gehanteerd wordt, is het wel belangrijk om te benadrukken dat het een maaltafel is.

Stap 2: Leer

Vertrek bij deze tabel van boven naar onder. Probeer in je hoofd het antwoord op de maaltafel te bedenken en klik/hover dan over de tafel. Je mag naar de volgende stap als je ze alle tien eens juist had.

Veel succes!

1

1 x 1

1

2 x 1

2

3 x 1

3

4 x 1

4

5 x 1

5

6 x 1

6

7 x 1

7

8 x 1

8

9 x 1

9

10 x 1

10

Stap 3: De tafel van 1 oefenen met Wijsr

Tafels leren betekent oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Bij Wijsr hebben we een leuke app ontwikkeld om dat te doen. Je begint als een zaadje en het doel is om te groeien naar een prachtige zonnebloem. De app is beschikbaar voor zowel Android als iOS.

Veelgestelde vragen

Wat is de tafel van 1?

Bij de tafel van 1 vermenigvuldig je een getal, meestal de getallen 1 tot en met 10, met het getal 1. Het is dus een herhaalde optelling van het getal 1. De uitkomst van de tafel van 1 komt overeen met de vermenigvuldiger, het eerste getal in de vermenigvuldiging.  

Hoe kan je het beste de tafel van 1 leren?

De beste manier om tafels te leren, is door te oefenen. Je onthoudt 90% van wat je doet en maar 10% van wat je leest. Eenmaal het concept van de maaltafels duidelijk is, volgt de tafel van 1 snel. 

Hoe snel moet je de maaltafel van 1 kunnen?

Als je pas begint met het leren van de tafels is snelheid nog niet zo belangrijk. Eenmaal je alle tafels kan, is het belangrijk om aan je snelheid te werken. 2 Seconden per tafel (of sneller) is de gewenste snelheid op het einde van het derde laarjaar of groep 5.

Hoe helpt Wijsr bij het leren van de maaltafel van 1

Wijsr kiest stapsgewijs een oefening op het niveau van je kind. Via een slim algoritme wordt zo de leerwinst gemaximaliseerd. 

Wil ook jij Wijsr worden?

Met op “Wijsr Worden” te klikken stem je in met de privacy policy en ga je ermee akkoord e-mails van Wijsr te willen ontvangen.