Tafeldiploma halen met Wijsr

Hoeveel tafels van de 50 kan jij juist beantwoorden?

Een voorbeeld van een tafeldiploma behaald met Wijsr

Wat is een tafeldiploma?

Het tafeldiploma is een toets van 50 maaltafels waarbij het de bedoeling is om zoveel mogelijk tafels juist te hebben. Als je kind de tafels van 1 tot 10 beheerst (of denkt te beheersen 🙂 ), is het tijd voor het behalen van het tafeldiploma. 

Zo een diploma is vaak erg motiverend voor kinderen, zeker als je het kan afdrukken. Dan hebben ze iets fysiek behaald. Probeer daarnaast je kind het belang van de tafels toe te lichten, bijvoorbeeld bij het leren van breuken of de klok. Op deze manier wordt de intrinsieke motivatie geprikkeld. 

Hoe weet ik of mijn kind de tafels beheerst?

Je kan een tafelkaart gebruiken om in kaart te brengen welke tafels je kind nog minder goed kan. Vervolgens kan je gericht oefenen op de tafels of oefeningen die nog niet super vlot lukken Hierbij kan een digitale tool, zoals Wijsr, helpen. 

Hoe behaal je een tafeldiploma?

Er zijn drie diploma’s te behalen bij Wijsr:

Brons
Bij het bronzen diploma moet je minstens 43 van de 50 tafels juist hebben.

Zilver
Bij het zilveren diploma moet je minstens 47 van de 50 tafels juist beantwoorden.

Goud
Om het gouden diploma te behalen, moet je alle vragen juist beantwoorden. Als je 50/50 haalt, heb je dit diploma verdiend.

Op deze manier wordt je kind snel genoeg beloond, maar blijft hij of zij gemotiveerd om telkens beter te doen. Ideaal voor het oefenen van het doorzettingsvermogen.

Mijn kind kan nog niet alle tafels, komt het tafeldiploma te vroeg?

Vooraleer te starten met deze gemixte tafeltoets is het aangeraden om eerst al de tafels goed te kunnen. Het risico om te vroeg te starten met het tafeldiploma is dat je kind gedemotiveerd geraakt en afhaakt. 

Het behalen van dit diploma hoeft natuurlijk niet van de eerste keer te lukken. Enkele keren moeten proberen kan zelfs een positief effect hebben op de werkhouding van je kind. Merk je echter dat je kind gefrustreerd geraakt, is het beter eerst een stapje terug te zetten.

Haalt je kind minder dan 38/50 dan komt het tafeldiploma te vroeg, gebruik een tafelkaart om de tafels in te kleuren die je kind al kan en welke nog beter kunnen. Deze techniek gebruikt Wijsr ook, via een mooi traject leert je kind de tafels juist én snel beantwoorden.  

Hoe vergroot ik de kans dat mijn kind het tafeldiploma haalt?

Op zich is de enige manier om de tafels te leren: oefenen. Als je kind oefeningen op papier maakt, krijgt hij geen feedback of het ingevulde antwoord juist of fout is. Een grote meerwaarde hier zijn digitale apps, zoals Wijsr. 

Via directe feedback wordt bij Wijsr de leeropportuniteit optimaal benut. Fouten worden zo leerkansen. [Bron]

In hoeveel minuten moet de tafeltoets beantwoord worden?

In groep 4 is de snelheid nog niet belangrijk. Het is belangrijk dat het concept van een maaltafel duidelijk is. Een maaltafel is een eenvoudige weergave van een herhaalde optelling. 

In groep 5 moeten de tafels geautomatiseerd worden. Dat betekent eigenlijk dat ze automatisch het antwoord moeten weten. Om dit te testen wordt de snelheid gemeten. In groep 5 is een snelheid van 2 tot 3 seconden per tafel gewenst. 

Deze snelheid is belangrijk bij oefeningen van bijvoorbeeld breuken of de klok. Binnen Wijsr wordt de snelheid gestimuleerd binnen het spel de tafelkampioen, waarbij je kind zo snel mogelijk 25 tafels voorgeschoteld krijgt.