Help, mijn kind heeft een slecht rapport
Een slecht rapport … Wat nu? Een straf geven? Nja.. beter niet. Op deze pagina vind je enkele handige tips over hoe jij als ouder kan omgaan met een slecht rapport en je leert vooral ook wat je beter niet doet.
Wat is een slecht rapport?
Het is niet omdat jij het een slecht rapport vindt, dat je kind dat ook vindt. Je kind is misschien blij dat hij geen onvoldoendes heeft, maar jij had misschien op een 8 gehoopt?
Begin eerst met jezelf de vraag te stellen of het rapport wel zo slecht is als je zelf denkt? Mogelijks waren er net enkele moeilijke toetsen en heeft heel de klasgroep wel iets minder goed dan normaal?
Een cijfertje op het rapport vertelt zeker niet het hele verhaal. Tijd dus om met je kind te praten.
Praat met je kind
Probeer je boosheid of teleurstelling zo min mogelijk te uiten, zeker voor jongere kinderen kan zo een boze boodschap hard aankomen.
Onthou dat een minder rapport niet het einde van de wereld is en dat je kind veel meer is dan een lijst van punten.
Begin op een rustige manier aan het gesprek en vraag aan je kind of hij tevreden is met zijn punten. Zo leer je snel welke verwachtingen en doelen je kind had en heeft.
Waarschijnlijk is je kind zelf evenmin blij met zijn slecht rapport. Hou genoeg rekening met wat dat doet met de gevoelens van je kind. Aan het rapport kan je toch niks meer veranderen, dus voorkom dat je onnodige schade aanricht aan zijn zelfvertrouwen en motivatie.
Verschillen jouw verwachtingen wel fel met die van je kind? Durf er dan gerust over te praten. Als je denkt dat je kind beter kan, mag je dat gerust zeggen. Begin wel niet over hoeveel je zelf vroeger haalde of hoeveel je precies verwachtte.
Misschien is je kind ook overtuigd dat hij beter kan, maar is hij tevreden met een voldoende en kiest liever voor iets meer vrije tijd?
Focus op goede punten. Misschien zijn er enkele vakken waar je kind wel een mooi cijfer heeft behaald, zorg er dan zeker voor dat je dit benoemt.
Lopen gesprekken vaak moeilijk, ga dan eens langs elkaar zitten. Zonder oogcontact praten veel kinderen (en volwassenen) makkelijker.
Probeer vooruit te kijken. Aan het slechte rapport kan jij of je kind niks aan veranderen. Aan toekomstige rapporten wel.
Roep niet: roepen zorgt al snel voor een aanval verdediging communicatie. In oorlogen zijn geen winnaars.
Werd je toch boos? Dat kan zeker al eens gebeuren, durf sorry te zeggen en benoem de reden van je boosheid. Je wilt eigenlijk gewoon dat je kind het goed doet en zijn diploma kan halen, maar je emotie nam de bovenhand.
Maak een plan
Het allerbelangrijkste is dat jullie (jij en je kind) deze minder leuke ervaring niet nog eens moeten meemaken.
Welke dingen kan je kind beter doen? En vooral hoe kan jij hem hierbij ondersteunen en helpen?
Ik maak me zorgen
Je zorgen maken over je kind is op zich een goed teken en toont dat je betrokken bent met je kind en zijn toekomst.
Vraag gerust aan de juf of meester of je zorgen terecht zijn? Mogelijks zijn er toch wat tekortkomingen, of zijn er concepten die niet begrepen worden. Of misschien is er helemaal niks aan de hand volgens hun en had heel de klas wel wat minder.
Wil je toch zelf nog een tweede mening? Laat je kind dan oefenen met Wijsr en krijg per thema inzicht in het gewenste en huidige niveau.
Vraag gerust aan de juf of meester of je zorgen terecht zijn? Mogelijks zijn er toch wat tekortkomingen, of zijn er concepten die niet begrepen worden.
Deel je zorgen gerust met je kind (zonder eventuele gevolgen te overdramatiseren natuurlijk).
Hoe reageer je beter niet bij slechte punten
1 - Roep niet
Word niet boos en begin al zeker niet te roepen of tieren.
2 - Vergelijk niet
Vergelijk je kind niet met klasgenootjes, broers of zussen. Het enige wat belangrijk is, is dat je kind zelf groeit en vooruitgaat.
Continu vergelijken voelt aan als ‘nooit genoeg’.
3 - Focus op de inspanning, niet het resultaat
Als je kind zijn uiterste best heeft gedaan, moet je trots zijn, niet boos. Probeer trots te zijn op de geleverde inspanning en focus niet enkel op het resultaat.
Zie je wel veel inspanningen, maar geen resultaten? Neem dan contact op met de leerkracht of de zorgjuf, samen kunnen jullie kijken of er misschien
Zijn er te weinig inspanningen, mag je hier natuurlijk iets over zeggen.
4 - Stel geen cijfers als doel
Wat als je 70% afspreekt en ze halen het niet? Zulke doelen zorgen vaak voor extra stress en angst in plaats van motivatie. Zelfs als het werkt, doet het vaak meer kwaad dan goed.
68% is nog steeds een mooi resultaat, maar toch heeft je kind ‘het doel’ niet gehaald. Staar jezelf niet blind op die 2%. Je kind mag zelf gerust doelen stellen, maar stel geen doelen in zijn plaats.
5 - Deel geen beloningen uit
Beloningen zijn leuk en motiverend, waarom mag dit dan niet? Beloningen zorgen voor extrinsieke motivatie. Dat betekent dat je gemotiveerd geraakt door de uitkomst of het gevolg dat een bepaald resultaat met zich meebrengt.
En ja, dit is vaak erg effectief. Je kind zal zijn best doen om die beloning (als deze groot genoeg is) te behalen.
Jammer genoeg vervangt deze extrinsieke motivatie de intrinsieke motivatie. Je leert enkel nog voor een mooi resultaat op de toets (en de bijbehorende beloning). Dat zorgt er vaak voor dat de leerstof minder goed opgeslagen wordt op de lange termijn.
Een bijkomend nadeel is dat beloningen enkel effectief blijven als deze groter, en groter worden.
Deel dus geen beloningen uit en probeer de intrinsieke motivatie van je kind extra te stimuleren.
8 tips voor om te gaan met slechte cijfers
Je zorgen maken over je kind is op zich een goed teken en toont dat je betrokken bent met je kind en zijn toekomst.
[MINI BLOG] >>> Hoe bereken je de grootste gemene deler