Ultieme splitsgids: getallen leren splitsen & inoefenen
Op deze pagina gaan we je gidsen doorheen het splitsen.
Straks kan je zo snel splitsen dat de politie jou gaat flitsen.
Genoeg gerijmd.
Je hoeft je geen zorgen te maken, je gaat geen boete krijgen.
Splitsen is wel een erg belangrijke vaardigheid die je nodig hebt bij bijvoorbeeld het optellen van grotere getallen. Het is belangrijk om splitsen goed te automatiseren. Maar euhm, wat is splitsen juist?
Wat is splitsen?
Bij het rekenen is splitsen het verdelen van een getal in 2 (of meer) delen.
Je kan natuurlijk ook een voorwerp splitsen in 2 or meer delen. Denk maar wanneer je een pizza wilt verdelen onder jouw vrienden. Voor het splitsen van pizza’s, worden meestal breuken gebruikt.
Tenzij je een echte pizza hebt, dan meestal een mes 🙂
Voorwerpen verdelen is een herkenbare manier om splitsen aan te brengen.
Splitsen
Het verdelen van een getal (of voorwerp) in 2 of meer delen.
Stel dat je 5 stukken pizza hebt.
Waarom leer je splitsen?
Getallen kunnen splitsen is nodig voor het vlot en snel leren rekenen met grotere getallen, bijvoorbeeld wanneer je van eenheden naar tientallen gaat.
Als je 7 + 6 doet, dan splits je eigenlijk 10 in 7 en 3. Vervolgens doe je 6 – 3 = 3 en dan weet je dat 7 + 6 = 7 + 3 + 3 =13.
Opmerking: er zijn andere rekenstrategieen die gebruikt kunnen worden om 7 + 6 uit te rekenen. Het kan zijn dat er op school een andere tactiek gebruikt wordt. Los daarvan is splitsen cruciaal bij het rekenen met grotere getallen.
Splitsen tot 5
Splitsingen tot 5 zijn handig om het concept van splitsen aan te leren. Je kan namelijk nog je handen gebruiken in het begin.
Het visualiseren van splitsingen helpt om het splitsen herkenbaar te maken. Zeker als het getalbegrip nog niet optimaal is, helpt het visueel voorstellen ervan.
Begin bij het aanleren of het inoefenen met 5 snoepjes, koekjes, knikkers of vingers. Hieronder werken we alvast met koekjes .
Maak nu twee groepjes, van bijvoorbeeld 2 en 3 koekjes. Je hebt nu 5 gesplits in 2 én 3. Zijn er andere manieren hoe je 5 kan splitsen? Probeer ze uit!
Neem nu een doos (bijvoorbeeld een koekjestrommel, of een oude schoendoos). Dek een deel van de koekjes af. Tel het aantal zichtbare koekjes en raad hoeveel koekjes er in onder de doos zitten.
Tip: Gebruik koekjes, snoepjes om het splitsen concreet te maken.
Splitsen tot 5 oefeningen
Pak snel een blad papier en splitsen maar! Hieronder vind je 10 oefeningen om het splitsen tot 5 in te oefenen. Ben je op zoek naar online oefeningen? Ontdek dan de demo.
Splitsen tot 10
Ga snel op zoek naar jouw mooiste knikkers, want nu gaan we splitsen tot 10. Je kan zeker ook een doosje met 10 eieren gebruiken of 10 snoepjes, maar in dit voorbeeld gebruiken we knikkers.
Je kan opnieuw zelf splitsen zoals in het vorige voorbeeld… of je bouwt een coole knikkerbaan. Wij weten wel wat we kiezen 😎.
Zorg dat je een knikkerbaan maakt met een splitspunt en twee eindpunten. Vang aan elk eindpunt de knikkers in een bakje op. Nu kan het oefenen beginnen.
Je kan opnieuw één bakje bedekken zoals bij de koekjes. Tel hoeveel knikkers er in het bedekte bakje zouden moeten zitten.
Neem nu een blad. Maak enkele splitsvormen zoals hieronder. Doe nu 10 knikkers in jouw knikkerbaan, schrijf het aantal knikkers in het zichtbare vakje op. Probeer nu de oefening op jouw blad op te lossen.
Als je geen knikkerbaan hebt, kan je onderstaande illustraties gebruiken.
Tip: Maak een knikkerbaan en maak zelf een splitsing in de baan.
Splitsen tot 10 oefeningen
Splitsen tot 20
Bij splitsen tot 10 werd er gewerkt met enkel eenheden. Bij splitsingen tot 20 komen daar tientallen bij.
Om deze splitsingen makkelijker aan te leren, kan je de oefening in het begin opsplitsen in een splitsing van 10 en de restwaarde. Hoe dat werkt, leer je via onderstaand stappenplan.
Splitsen tot 20 oefeningen
Splitsen oefenen
Het is erg belangrijk om splitsen goed te oefenen, je moet bijna automatisch leren splitsen. Wil je verder blijven oefenen? Probeer dan zeker de Automatus app.
[MINI BLOG] >>> Hoe bereken je de grootste gemene deler