Het Pygmalion effect: waarom leerlingen die in januari geboren zijn het beter doen
Waarom is de helft van de voetbalploeg van KRC Genk geboren in het eerste kwartaal? Waarom doen studenten die in januari geboren zijn het meestal beter? En waarom zijn er meer dan de helft van alle olympische deelnemers van de Olympische Spelen van 2008 geboren in de eerste drie maanden van het jaar?
Wat is het Pygmalion effect?
Het Pygmalion effect bestaat eigenlijk uit vier stappen.
- Je hebt bepaalde verwachtingen
- Je gedrag en communicatie worden gestuurd door deze verwachtingen
- De ontvanger van deze communicatie stelt zijn verwachtingen bij
- De ontvanger past zijn gedrag aan in lijn met deze verwachtingen
Stel dat je een nieuwe leerling in je klas krijgt en je krijgt te horen dat hij een uitstekende leerling is of een met veel potentieel. Vanaf dan ga je je verwachtingen bijstellen en ook je gedrag hieraan aanpassen. Dit gedrag gaat de verwachtingen van de leerling van zichzelf ook beïnvloeden en uiteindelijk gaat de leerling zijn gedrag ook aanpassen in de lijn van de verwachtingen. De leerling presteert goed, en je initiële verwachting wordt bevestigd. De cirkel is rond.
Dit effect klinkt misschien voor velen wel bekend. Het effect waarbij je verwachtingen effect hebben op het resultaat. Wanneer dit effect zich afspeelt bij jezelf wordt er gesproken van de self-fulfilling prophecy.
Bij het Pygmalion effect is er een tweezijdige fulfilling prophecy. Langs de ene kant worden je voorgevoelens als leerkracht of ouder vaak bevestigd, waardoor je denkt dat je analyse en verwachtingen juist waren. Anderzijds presteert een leerling beter als hij er zelf ook van overtuigd is dat hij het goed gaat doen.
De valkuilen van het Pygmalion effect
Waar verwachtingen positief kunnen zijn, kunnen verwachtingen jammer genoeg ook negatiever zijn. Dat wordt ook wel het Golem effect genoemd.
Als volwassenen meer de nadruk leggen op de tekortkoming van kinderen dan op hun sterktes, zullen ze geloven dat deze tekortkomingen hun definieert en onderscheidt van anderen. Op deze manier krijgen ze een negatiever zelfbeeld.
7 tips om het meeste te halen uit het Pygmalion effect
Net zoals de self-fulfilling prophecy kan het Pygmalion effect best veel goeds met zich meebrengen. Hieronder vind je enkele tips hoe je dit het beste doet.
1 - Positieve aanmoedigingen
“Ik geloof in jou”, “Jij kan dit”, “Goed zo” het is geen rocket science. Maar positieve aanmoedigingen kunnen wonderen doen. Probeer je vooroordelen over jouw kind of leerlingen even te vergeten en iedereen aan te moedigen.
2 - Investeer tijd in iedereen
3 - Focus op de inspanning
Het effect van te focussen op de inspanning werd uitvoerig onderzocht door onderzoekster Carol Dweck. Ze leerde dat het aanmoedigen van de inspanning (in plaats van prijzen van de intelligentie) niet alleen zorgde voor betere resultaten op de lange termijn, maar ook voor een hogere ambitie en durf.
4 - Pas op met verwachtingen
5 - Voorzie uitdagingen
6 - Geef feedback
7 - Ontdek hun sterke punten
Oefen de tafel van 17 met Wijsr
Tafel van 17 oefenen was nog nooit zo leuk! Oefen de tafel van 17 met Wijsr en word een echte tafelkampioen. Op niveau Bij Wijsr