Automatus

8 tips tegen rekenangst

Via de onderstaande 8 tips kan je mee helpen om rekenangst bij je kinderen te voorkomen of verlichten.

1 - Creëer een omgeving die fouten maken aanmoedigt

Nu, niet om fouten express te maken natuurlijk. Maar het maken van fouten is echter wel gewoon belangrijk om te leren. Een mindere toets is het einde van de wereld niet. Focus op vooruitgang en de inspanning in plaats van op het resultaat. 
Focus op vooruitgang en de inspanning en veel minder op het resultaat.

2 - Erken dat leren een process is

Vertel een verhaal over hoe je zelf hard hebt moeten leren om iets te kunnen. Of hoe je zoon of dochter ook niet vanaf de eerste dag kon wandelen of praten. Leren kan een uitdagend en tijdrovend process zijn. Als je kind rekenangst heeft kan dat proces vaak als moeilijk of ‘ik kan dat niet overkomen

3 - Voorkom ontwijkingsgedrag

Kinderen met rekenangst zullen snel rekenen vermijden, probeer dit actief te voorkomen en werk met positieve aanmoedigen. Op deze manier kan er een positievere associatie ontstaan met wiskunde.

4 - Werk op het tempo van je kind

Durf een stap terug te zetten. Het niveau van het huiswerk is misschien niet het niveau van jouw kind, maar daar is niks mis mee. Probeer de drempel te verlagen om de angst niet de bovenhand te laten nemen. Op deze manier blijft er genoeg rekenkracht over in de hersenen om oefeningen te kunnen maken.

5 - Spanning en uitdaging hoeft niet slecht te zijn

Als mensen doen we vaak dingen die binnen onze comfort zone liggen, daarin zijn kinderen niet anders. Toch is het belangrijk dat je ze voldoende uitdaagt. Jezelf overwinnen en leren dat je iets toch kan, zorgt pas voor groei.

6 - Emoties herkennen en uiten

Vraag gerust aan je kind hoe hij of zij zich voelt tijdens het oplossen van oefeningen. Op deze manier leren zowel jij en je kind beter in kaart te brengen wat er speelt en kan er gericht naar een oplossing toegewerkt worden.

7 - Niemand is 'goed' in rekenen

 Wiskundige aanleg is niet iets dat aangeboren is. Rekenvaardigheden ontwikkelen zich in de loop der tijd. Als we oefenen kunnen we allemaal goed worden met getallen. Natuurlijk is het verwerven van deze rekenvaardigheden misschien makkelijker voor sommige kinderen, maar zie rekenvaardigheden niet als zwart en wit.
MYTHE
Jongens zijn beter in rekenen dan meisjes

8 - Geloof in je kind

Probeer je kind vertrouwen te geven door te geloven in zijn of haar kunnen. Hierdoor kan er een versterkt geloof in eigen kunnen ontstaan. Het geloof in eigen kunnen staat gekend als een sterke voorspeller van rekenangst.

Schrijf je snel in en ontvang al onze blogs in je e-mail!

Met op “Wijsr Worden” te klikken stem je in met de privacy policy en ga je ermee akkoord dat je de nieuwsbrief van Wijsr wilt ontvangen. 

Deel deze blog via je favoriete medium!